Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Στη σέντρα...τα ενοριακά νεανικά παιχνίδια 2011

Το ίδρυμα νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αναλαμβάνει υπεύθυνα το κατηχητικά  έτη 2009 -2010 και 2010 -2011 να προωθήσει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολής μας, που θα το επιθυμήσουν, προγράμματα ενοριακού αθλητισμού. Συγκεκριμένα τα αθλήματα που επιλέχθηκαν την πρώτη χρονιά ηταν δύο ομαδικά ( ποδόσφαιρο & καλαθοσφαίριση ) και ένα ατομικό ( επιτραπέζια αντισφαίριση ) ενώ την φετινή χρονιά 2010-2011 επιλέχθηκε μόνο το ποδόσφαιρο.


Το σχέδιο μας εξελίσσεται  σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει την δημιουργία και οργάνωση ενοριακών ομάδων που θα απασχολούν παιδιά που παρακολουθούν τις ενοριακές συνάξεις των ναών και θα οργανώνονται από τα μέλη των κατά τόπους   ενοριακών εστιών. Την ευθύνη των προπονήσεων, της αγοράς αθλητικού υλικού και γενικότερα της οργάνωσης των ενοριακών ομάδων φέρουν εξ ολοκλήρου οι ενορίες και ο προϊστάμενος των ενοριακών εστιών. Από το ίδρυμα παρέχεται  κάθε βοήθεια, εμπειρία και τεχνογνωσία καθώς και  όποια διευκόλυνση χρειάζεται  η ενορία και μπορεί να της δώσει το ίδρυμα. Η προβολή και η προώθηση των δραστηριοτήτων  γίνεται από το ίδρυμα νεότητας μέσα από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης και άλλα έντυπα.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την προκήρυξη πρωταθλημάτων υπό την αιγίδα του ιδρύματος νεότητας στα τρία αθλήματα που προαναφέρθηκαν μεταξύ των ενοριακών εστιών που κατάφεραν να οργανώσουν τμήματα ενοριακού αθλητισμού με ηλικιακή ομοιογένεια. Στόχος μας δεν είναι απλά η συμμετοχή μιας ενορίας στο πρωτάθλημα αλλά η οργανωμένη και ποιοτική παροχή ενοριακής συνείδησης συνυφασμένης με τα ιδεώδη τις αξίες και τα οφέλη της αγνής άθλησης. Τα πρωταθλήματα διοργανώνονται  με αποκλειστικό στόχο την προώθηση του ‘’ευ αγωνίζεσθαι’’  περασμένο μέσα από το χριστιανικό πρίσμα.

Με την λήξη των πρωταθλημάτων θα διοργανωθεί μεγάλη εκδρομή για όλα τα παιδιά καθώς και μεγάλη τελετή λήξης στις 15 Μαΐου 2010  όπου θα συμμετέχουν όλοι οι αθλητές σε έναν πρότυπο αγώνα για την προβολή των ομάδων που έλαβαν μέρος και εφάρμοσαν την χριστιανική αγωγή  στην αθλητική πράξη. Στην εκδήλωση θα παραβρίσκεται ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας ο οποίος και θα κάνει πρωτότυπες βραβεύσεις.

Στόχος μας  εξ αρχής δεν ήταν  απλά η διοργάνωση μερικών αθλητικών αγώνων. Αυτό που  θέλαμε ήταν  η γενικότερη ενασχόληση των ιερέων, των κατηχητών και  των παιδιών  με κάποιο άθλημα, περασμένο  όμως  μέσα από το φίλτρο της ενοριακής ζωής και ποτισμένο με τον ιδρώτα της πνευματικής προσπάθειας και προκοπής πρώτα, και ύστερα του φυσικού σωματικού αγώνα. Η διοργάνωση των πρωταθλημάτων ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της προσπάθειας που καταβάλανε και συνεχίζουν  να το κάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Στην εποχή  μας δυστυχώς, στην κοινωνία που  ζούμε,  βιώνουμε την απόλυτη αφοσίωση στο σώμα και στο αγαθό που  έχει την μεγαλύτερη σχέση μαζί του, το χρήμα. Τα πάντα δείχνουν να κινούνται  γύρω από αυτό. Ακόμα και ο αθλητισμός δέθηκε άρρηκτα με το χρήμα λόγω ανάγκης.

Η μητρόπολη  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως λοιπόν με ίδια έξοδα έρχεται να προσφέρει αθλητισμό ξεκομμένο από την χρηματική εξάρτηση.  Διότι η εκκλησία δεν απορρίπτει,  ποτέ δεν το έκανε άλλωστε, αλλά μεταμορφώνει, υπερβαίνει και αγιάζει. Μόνο πατερικά μπορεί να συνειδητοποιηθεί ότι η ενορία είναι ένα ζωντανό και ενεργό εργαστήριο σωτηρίας και θεώσεως όλων αυτών που δεν μπορούμε να αντέξουμε . Και ξαφνικά ως φυσικός καρπός της Άκτιστης θείας χάριτος η ειδική διατροφή του αθλητή γίνεται η νηστεία του χριστιανού, η πειθαρχία στον προπονητή γίνεται υπακοή στον πατέρα, και το ευ αγωνίζσεθαι γίνεται αδελφική αγάπη, το άτομο γίνεται ομάδα και ο χριστιανός εκκλησία.

 Προστάτης Άγιος των αγώνων είναι ο Νεομάρτυς και τοπικός άγιος, ο Άγιος Ακάκιος ο Ασβεστοχωρίτης. Νέος  στην ηλικία, αγωνιστής της πίστεως και αθλητής της πνευματικής ζωής, τιμάται την 1ή Μαΐου κάθε χρόνο. Ας έχουμε όλοι την ευλογία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου